Aminokyseliny (Milan Holeček)
Úvodní kapitoly pojednávají o struktuře, klasifikaci a mechanismech transportu aminokyselin přes buněčné membrány, jsou popsány zdroje aminokyselin v potravě a jejich význam pro syntézu proteinů a peptidů. Další kapitoly popisují hlavní chemické reakce v metabolismu aminokyselin.
Hlavní část knihy se zabývá metabolismem jednotlivých aminokyselin a jejich úlohou při tvorbě biologicky významných látek (jako jsou histamin, serotonin, dopamin, sfingolipidy, desmosiny, polyaminy, kreatin, karnitin a karnosin), primárními a sekundárními poruchami jejich metabolismu a možnostmi terapeutického využití aminokyselin.
Dále je popsán význam vybraných orgánů (střevo, střevní mikrobiom, játra, kosterní sval, ledviny, mozek a plíce) a metabolismus aminokyselin u odlišných fyziologických stavů (příjem potravy, hladovění, fyzická zátěž a stáří) a u některých nemocí (systémová zánětlivá reakce, sepse, cirhóza jater, diabetes mellitus, chronická renální insuficience a nádory).
Poslední kapitola je věnována vedlejším účinkům a rizikům zvýšeného příjmu aminokyselin ve formě doplňků stravy. Kniha je tak určena jako zdroj informací o aminokyselinách nejen pro pregraduální a postgraduální studium medicíny, ale i pro výživové specialisty a nadšence, kteří aminokyseliny jako doplněk stravy konzumují.
Základní údaje o knize:
- úplný název: Aminokyseliny - fyziologie, patofyziologie a jako doplněk stravy
- autor: prof. MUDr. Milan Holeček, DrSc.
- nakladatelství: Grada
- rok vydání: 2023
- počet stran: 296
- rozměr: 167 x 240 mm
- typ: brožovaná bez přebalu lesklá
O autorovi:
Autor se problematikou zabývá přes 40 let, v knize zúročil celoživotní znalosti o úloze aminokyselin za různých fyziologických a patologických stavů a o možnostech jejich využití jako doplňků stravy.