Ořechová másla do každé rodiny: mají co nabídnout
Ořechová másla do každé rodiny: mají co nabídnout
Věděli jste, že sám král rock'n'rollu Elvis Presley s oblibou pojídal sendviče namazané burákovým máslem, obložené banánem? Buďte jako Elvis a zařaďte do svého jídelníčku nutričně zajímavou pochoutku. Ořechová másla už dávno nejsou pouze figurou v amerických filmech, své místo si našla i na policích českých domácností. Vyhraje to u vás kešu nebo tradiční arašídová varianta?
Máslo nebo krém? To je oč tu (ne)běží
Na první pohled pomazánka, po natření na chléb krém, označením však „máslo”. Dobrotě vyrobené z ořechů se může říkat různě, vždy se však jedná o namleté oříšky smíchané s několika dalšími ingrediencemi, které slibují každému konzumentovi doplnění zdravých tuků.
Běžně přidávaná ořechová másla do snídaní nebo dezertů mohou mít několik podob, aktuálně rozlišujeme především:
- jednodruhová (100% zastoupení jednoho druhu ořechu),
- vícedruhová (spojení několika druhů oříšků),
- ochucená (s řadou dalších složek, jako jsou čokoláda nebo sušené mléko) a
- proteinová (s větším obsahem bílkovin a zpravidla menším množstvím tuků).
Liší se výhradně svým složením, ale také konzistencí. Zatímco některá mohou být jemná, v jiných se nachází kousky oříšků nebo dalších ingrediencí.
Ořechová másla a jejich druhy
Jaká jsou ta nejlepší ořechová másla? Všechna! Nelze totiž objektivně říct, která z dostupných variací je tou nejpodařenější po všech stránkách. Sto lidí, sto chutí, říká se, proto je na každém, aby si našel toho svého favorita.
Arašídové máslo patří mezi nejoblíbenější
Jste milovníkem klasiky ve všech oblastech života? Ani v případě ořechových dobrot pravděpodobně nebudete experimentovat a dáte se cestou tradičnosti. Zvolíte arašídová (nebo také jinak zvaná buráková másla), která jsou bezpochyby nejpoužívanější a také nejoblíbenější.
Mimochodem, věděli jste, že zpopularizována byla už v roce 1895 nejmenovaným americkým doktorem? Začal je vyrábět svým pacientům, kteří měli špatné zuby, přesto potřebovali přijímat velké množství energie i bílkovin. A tak se začala psát historie výrobku, o kterém by se dalo říct, že se stal jedním ze symbolů Spojených států.
Mandlové máslo je spojením hořkosladké chuti
Zatímco arašídová másla jsou plná vitamínů skupiny B podporujících nervovou soustavu a hořčíku, čímž je zajištěna správná činnost svalů, mandlová variace doplňuje potřebné množství vlákniny. Je spojením hořkosladké chuti, díky čemuž roste na popularitě.
Kešu máslo je nejkrémovější
Nejen krémová konzistence, ale také přirozeně sladká chuť dělá z kešu másla velkého oblíbence nejen sportovců a zastánců zdravého životního stylu. Oproti jiným druhům ořechů je kešu máslem, které obsahuje měď podporující činnost imunitní soustavy a selen, který se zase velkou měrou podílí na vysoké kvalitě našich nehtů a vlasů.
Díky své chuti i konzistenci se tento „ořechový krém bez másla” přidává například do omáček, kde nahrazuje příliš nutričně nevyváženou smetanu.
Proč jíst ořechová másla
Původně součást typických amerických snídaní, dnes stálice na českém trhu. Arašídová a jiná ořechová másla patří mezi nejkvalitnější produkty na poli zdravé výživy, protože jsou zdrojem zdravých tuků. Tím by však výčet důvodů, proč je zařadit do jídelníčku nekončil. Vedle toho platí také, že:
- mají výborný sytící efekt,
- jsou plná vitamínů a minerálních látek,
- skvěle se vstřebávají oproti tradiční podobě ořechů,
- napomáhají regulovat hormony hladu a sytosti,
- pozitivně ovlivňují náladu,
- dodávají energii v krátkodobém i dlouhodobém časovém horizontu a
- každý z oříšků pozitivně ovlivňuje zdraví člověka.
Do snídaní, dezertů i každodenních obědů
Ořechová másla si lze vychutnat v mnoha jídlech. Tradičně jsou součástí snídaní, kdy se přidávají do ovesných kaší, mažou se na palačinky či lívance, případně na banánové (a nejen banánové) chleby. Stále častěji jsou součástí pečených i nepečených dezertů nebo obědů, kdy se přidávají do omáček či dresinků.
Otázkou zůstává jediné: „Kam budete přidávat ořechové máslo vy?”