Kardamomové sušenky

Kardamomové sušenky
Honí tě mlsná, ale nechceš zobat nic přeslazeného, ale ani nic bez chuti? Zkus si tyhle piškotové sůše s kardamomem. Víš nějaké zajímavosti o kardamomu? 
>> Kardamom, nebo egyptský pepř, jak se mu říká lidově, se vyskytuje jako mohutný tropický, bylinný keř, původem z Kardamomských hor na jihozápadě Indie. V současnosti se pěstuje ve vlhkých pralesích Indie, na Šrí Lance, Sumatře, v Tanzánii, Číně a Latinské Americe. Plody jsou tobolky, které obsahují větší počet semen. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť.
Na Středním východě se přidává do čaje a v Egyptě do kávy. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a malém množství do uzenin.
 
Pojďme teď teda na recept:
  • 1 vajíčko
  • 120 ml mléka (my dávali mandlové)
  • 30 ml kokos oleje
  • 1 lžíce medu nebo jiného sladidla
  • 110 g mouky jakou používáš (my dali špaldovou)
  • 80 g mletých ovesných vloček
  • větší špetka kypřícího prášku
  • špetka mletého kardamomu
Postup: 
Troubu dáme vyhřát na 180 st. Vyšleháme společně mokré suroviny a přisypeme postupně mouku a ostatní sypké suroviny. My jsme do těsta ještě navíc přidali nadrobno nasekané datle.
Z těsta tvoříme kuličky, které zmáčkneme vidličkou na plechu a nebo tvoříme rovnou placičky - jak se komu bude s těstem pracovat líp. Pečeme 15 min na pečícím papíru nebo přímo na plechu ošetřeným olejem ve spreji.
 
Dobrou chuť!
 
 
IMG_4961 2