Kardamomové sušenky
Kardamomové sušenky
Honí tě mlsná, ale nechceš zobat nic přeslazeného, ale ani nic bez chuti? Zkus si tyhle piškotové sůše s kardamomem. Víš nějaké zajímavosti o kardamomu?
>> Kardamom, nebo egyptský pepř, jak se mu říká lidově, se vyskytuje jako mohutný tropický, bylinný keř, původem z Kardamomských hor na jihozápadě Indie. V současnosti se pěstuje ve vlhkých pralesích Indie, na Šrí Lance, Sumatře, v Tanzánii, Číně a Latinské Americe. Plody jsou tobolky, které obsahují větší počet semen. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť.
Na Středním východě se přidává do čaje a v Egyptě do kávy. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva (perníky, koláčky) a malém množství do uzenin.
Pojďme teď teda na recept:
- 1 vajíčko
- 120 ml mléka (my dávali mandlové)
- 30 ml kokos oleje
- 1 lžíce medu nebo jiného sladidla
- 110 g mouky jakou používáš (my dali špaldovou)
- 80 g mletých ovesných vloček
- větší špetka kypřícího prášku
- špetka mletého kardamomu
Postup:
Troubu dáme vyhřát na 180 st. Vyšleháme společně mokré suroviny a přisypeme postupně mouku a ostatní sypké suroviny. My jsme do těsta ještě navíc přidali nadrobno nasekané datle.
Z těsta tvoříme kuličky, které zmáčkneme vidličkou na plechu a nebo tvoříme rovnou placičky - jak se komu bude s těstem pracovat líp. Pečeme 15 min na pečícím papíru nebo přímo na plechu ošetřeným olejem ve spreji.
Dobrou chuť!
